ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Λάδι & Πέτρα
1 κιλ περίπου (ίσως και παραπάνω ανάλογα τη ζύμη) αλεύρι για όλες τις
χρήσεις
1 ½ κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/3 κούπας αλκοόλ (τσίπουρο ή κονιάκ ή βότκα ή λικέρ). Αν δεν έχετε
απλά αντικαθιστάτε με χυμό πορτοκαλιού.
2 κουτ. γλυκ. σόδα
1 κουτ. γλυκ. κανέλα
½ κουτ. γαρύφαλλο
Ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Σουσάμι με ζάχαρη για επικάλυψη (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Λάδι και Πέτρα, τη ζάχαρη, το αλκοόλ
και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γίνει ένα ρευστό, πηχτό
μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Έπειτα στο χυμό του πορτοκαλιού και του
λεμονιού διαλύουμε τη σόδα πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος και το προσθέτουμε στο
μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη. Στο
τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι αλλά με προσοχή. Θέλουμε μαλακή ζύμη. Αφήνουμε
να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Πλένουμε το σουσάμι και το βάζουμε σε μια
πετσέτα καθαρή που να μην αφήνει χνούδι και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη .
Ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης περίπου 30 γρ. ή όσο ένα μέτριο καρύδι και
το πλάθουμε μπαστουνάκια ή και κουλουράκια. Έπειτα τα κυλάμε πάνω στο σουσάμι
ώσπου να κολλήσει επάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε στο ταψί μας μια λαδόκολλα ή το
λαδώνουμε να μην κολλήσουν τα κουλούρια
μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Μερικές συμβουλές
Δεν τοποθετούμε όλα τα ταψιά μας στο φούρνο, αλλά ένα - ένα στη μεσαία
θέση της σχάρας.
Προσέχουμε από το δεύτερο κι έπειτα ταψί το χρόνο ψησίματος.
Ενδεχομένως να είναι μικρότερος. Προσοχή μην παρά ψήσετε . Να είναι μαλακά όταν
τα βγάλετε από το φούρνο διότι όσο παγώνουν τόσο γίνονται πιο σκληρά και
τραγανά.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου